Egyesek úgy vélik, hogy a sárgarépa növeli a vércukorszintet, ezért a cukorbetegeknek kerülni kell a fogyasztását. Valójában azonban ez nem igaz.
Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a sárgarépa milyen hatással lehet a vércukorszintre, és leírjuk, hogy a sárgarépa hogyan javíthatja a cukorbetegek egészségi állapotát.
Szintén megvizsgáljuk a sárgarépa glikémiás indexét (GI), a legegészségesebb elkészítési módját, valamint javaslunk néhány étkezési tippet is cukorbetegek számára.
Mivel a sárgarépa olyan élelmiszer, ami nem tartalmaz keményítőt, ezért a cukorbetegek szabadon fogyaszthatják őket, az amerikai cukorbetegek egyesületének (ADA) tanulmányai szerint.
Valójában a sárgarépa fogyasztása kifejezetten hasznos lehet a cukorbetegségben szenvedő emberek számára, mivel a következő vegyületeket tartalmazzák:
Karotinoidok
A sárgarépa kiváló forrása a karotinoid pigmenteknek.
Étrendünkben ezek a vegyületek elsősorban narancs és a sárga színű gyümölcsökben és zöldségekben fordulnak elő.
Az emberi szemben található pigment is karotinoidokat tartalmaz, és antioxidáns aktivitásuk segíti a retina megóvását a károsodásoktól.
Néhány kutatás azt sugallja, hogy a karotinoidok védelmet nyújthatnak a diabéteszes retinopátia ellen .
A diabéteszes retinopátia olyan betegség, amely látásvesztést okozhat, és a cukorbetegség általános szövődménye.
Egy 2015-ös tanulmány szerint magas szintű alfa- és béta-karotint tartalmazó étrend jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatához.
A sárgarépa gazdag forrása ezeknek a karotinoknak, mivel 100 gramm sárgarépa átlagosan 8,285 mikrogramm béta-karotint és 3,477 mikrogramm alfa-karotint tartalmaz.
Egészséges szénhidrátok
A cukorbetegség kezelésének elsődleges célja a vércukorszint kezelése. Az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége, erősen befolyásolja ezt a szintet.
Egy közepes méretű nyers sárgarépa 5,84 gramm szénhidrátot tartalmaz. Noha a sárgarépának nem feltétlenül alacsony a szénhidráttartalma, nem ártalmas az egészségre.
Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) felmérése szerint a cukorbetegek kalóriabevitelének átlagosan a 45%-át kell szénhidrátoknak kitenniük.
A szénhidrátok egészséges tartományban tartása segíthet a vércukorszint szabályozásában, amellyel megakadályozható a cukorbetegség szövődményeinek kialakulása, amelyek lehetnek:
- szívbetegség
- vesebetegség
- látásvesztés
- stroke
A-vitamin
A "Diabetes Management" folyóiratban szereplő 2015-ös cikk szerint az alacsony A- vitamin szint hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásában.
Egy másik cikk szerint, amely ugyanabban az évben jelent meg az "Endokrin, Anyagcsere és Immunrendszeri Rendellenességek" közleményében arra figyelmeztet, hogy a szénhidrátbevitelt érintő krónikus betegségekkel küzdő emberek, például a cukorbetegek számára fontos az elegendő A-vitamin bevitel.
Ez a felismerés különösen hasznos lehet az 1. típusú cukorbetegségben szenvedők számára, mivel a test T-sejtjei támadják az inzulint termelő béta-sejteket.
Az A-vitamin kulcsszerepet játszik a hasnyálmirigy egészséges működésében és a béta-sejtek termelődésében.
Az A-vitamin segíti az immunfunkciókat is, például a T-sejtek által közvetített immunitást is szabályozza, amelyek befolyásolhatják az 1. típusú cukorbetegség kialakulását.
A sárgarépa kiváló A-vitamin forrás, 100 gramm sárgarépa 835 mikrogramm A-vitamint tartalmaz.
Növényi rost
A növényi rostok fogyasztása beállítja a vércukorszintet, fokozza az inzulinrezisztenciát és szabályozza az inzulinérzékenységet, segítve a cukorbetegség elleni küzdelmet.
People with diabetes should consume 20–35 g of fiber per day, from vegetables, fruits, and minimally processed grains.
A cukorbetegséggel küzdőknek napi 20–35 gramm növényi rostot kellene fogyasztaniuk, amelyeket zöldségekből, gyümölcsökből és minimálisan feldolgozott magvakból kell kinyerni.
100 gramm sárgarépa 2,8 gramm élelmi rostot tartalmaz.
Mekkora a sárgarépa glikémiás indexe (GI)?
A glikémiás index (GI) egy olyan érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.
Egy magas GI értékkel rendelkező élelmiszer jobban megemeli a vércukorszintet, mint egy alacsony GI értékű élelmiszer.
Az amerikai cukorbetegek egyesületének (ADA) megítélése szerint, hogy az 55 vagy annál alacsonyabb GI értékű élelmiszerek alacsony GI értékű élelmiszerek kategóriáába sorolhatók. A főtt sárgarépa GI értéke 33, a nyers sárgarépáé pedig még ennél is kevesebb.
Az egyesület azt javasolja, hogy naponta legalább 3-5 adag zöldséget fogyasszunk. Egy adag körülbelül:
- 170 gramm főtt zöldség
- 340 gramm nyers zöldség
Azon zöldségek és gyümölcsök amelyek nem tartalmaznak keményítőt, és GI értékük legfeljebb 55, segítenek a cukorbetegségben szenvedőknek vércukorszintjük kezelésében.
Egyéb keményítőt nem tartalmazó zöldségek, melyeket cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak:
- leveles zöldségek (például a kelkáposzta, spenót)
- zöld saláta
- paradicsom
- gomba
- paprika
- hagyma
- zöldbab
- zeller
- uborka
- kelbimbó
- fejes káposzta
- articsóka
- spárga
- karfiol
- brokkoli
Mi a legegészségesebb formája a sárgarépa fogyasztásának?
ELKÉSZÍTÉS MÓDJA | ADAG (g) | GI ÉRTÉK | SZÉNHIDRÁT/ADAG (G) |
FŐZÖTT | 80 | 33 | 5 |
FŐZÖTT ÉS APRÍTOTT | 80 | 49 | 5 |
NYERS ÉS APRÍTOTT | 80 | 35 | 6 |
NYERS EGÉSZ | 80 | 16 | 8 |
PRÉSELT | 250 | 43 | 23 |
RÉPATORTA KÓKUSZLISZTTEL | 60 | 36 | 23 |
Egészséges táplálkozási tippek cukorbetegeknek
A következő tippek segítenek a cukorbetegeknek az egészséges étrend kialakításában:
- Válasszon magas rosttartalmú, minimálisan feldolgozott szénhidrátokat: ezek teljes kiőrlésű gabonafélékből, gyümölcsökből, zöldségekből és tejtermékekből származnak.
- Korlátozza a só bevitelt: egy felnőtt embernek legfeljebb 6 gramm nátriumot kellene fogyasztania naponta.
- Válasszon egészséges zsírokat: ezek főként diófélékből, avokádóból, magvakból, olajos halból és növényi olajokból származnak.
- Kerülje a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztását: ehelyett válassza a sovány fehérjeforrásokat, mint például a hüvelyesek, tojások, baromfihúsok, natúr diófélék és halak.
- Csökkentse a cukorbevitelt: fontos, hogy gondosan ellenőrizze a kész termékek címkéit is, hogy nincs-e bennük hozzáadott cukor. ha egy kis édesség után sóvárogna ne felejtse a gyümölcsök is tartalmaznak cukrot.
- Falatozzon egészségesen: joghurtok, diófélék, magvak, gyümölcsök és zöldségek.
- Kerülje az alkoholfogyasztást.
- Kerülje az étrend-kiegészítőket: csak orvos javaslatára használjon vitaminkészítményeket, egyéb esetben a szükséges ásványi anyagokat a helyes táplálkozással próbálja bevinni.
Összefoglalás
A cukorbetegségben szenvedők szabadon fogyaszthatnak olyan zöldségeket amelyek nem tartalmaznak keményítőt - beleértve a sárgarépát is.
Nyersen fogyasztva, vagy akár minimális főtt (párolt) állapotban is segíthet megakadályozni, hogy növelje GI-értékét.
A sárgarépa különféle vegyületei, mint például a karotinoidok, a rost és az A-vitamin tartalma segítenek a vércukorszint kezelésében és megakadályozzák a szövődmények kialakulását mint például a cukorbetegség okozta látáskárosodást.
Az egészséges étrend kialakítása, a szénhidrátbevitel csökkentése és a rendszeres mozgás mind fontos szerepet játszhatnak a cukorbetegség kezelésében.
Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-carrots-good-for-diabetics